Mitä on varainhankinta

Varainhankinta, mitä se on?

Varainhankinta on tapa kerätä varoja erilaisille yhdistyksille, seuroille ja koululuokille. Varainhankinnan päätarkoitus on alentaa toimintaa liittyviä kustannuksia. Monien yhdistysten tärkeimpiä varainhankintakeinoja ovat jäsenmaksujen ja kuukausimaksujen kerääminen, tapahtumien järjestäminen ja sponsorien hankkiminen. Nämä eivät aina välttämättä kata kaikkia toiminnan kustannuksia, minkä vuoksi niillä järjestetään varainhankintakampanjoita.

Esimerkiksi koulujen budjetissa ei ole huomioitu luokkaretken tai leirin kustannuksia, joten varat retkiin hankintaa vanhempainyhdistyksen varainkeruusta.

Koululuokat, urheiluseurat ja joukkueet voivat hankkia rahaa myös tuotemyynnillä, talkootyöllä, kannatustuotteilla, arpajaisilla ja myyjäisillä.

Talkoot ovat monessa yhdistyksessä tärkeä osa toimintaa. Perinteisiä talkootapaja ovat esimerkiksi inventaarioiden tekeminen sekä avustamista turnauksissa ja otteluissa. Turnauskioskissa voidaan myydä kahvia, itse leivottuja tuotteita sekä muita herkkuja. Myynnin tuotot käytetään yleishyödylliseen toimintaan.

Kuka voi tehdä varainhankintaa?

Varainhankintaa voivat tehdä luokkatoimikunnat, vanhempainyhdistykset, vanhempaintoimikunnat sekä yleishyödylliset yhdistykset, seurat sekä joukkueet jotka keräävät varoja yhteisen hyödyn hyväksi.

Käytännössä yleishyödyllisiin yhdistyksiin sisältyvät lähes kaikki, joihin kuka vain voi liittyä jäseneksi. Varainhankinta yleishyödylliselle yhteisölle ei ole verottajan mukaan elinkeinotoiminnaksi katsottavaa toimintaa, kunhan toiminta ei ole selkeää elinkeinon harjoittamista ja tuotot pysyvät pieninä. Verottajan ohjeistus yhdistyksille ja säätiöille.

Koululuokkien varainhankinkinnan tuotot ovat pääsääntöisesti aina verovapaita.

Kuka voi tehdä varainhankintaa

Varainhankinta on tehokas tapa madaltaa kustannuksia

Harrastamisen kulut ja vaatimustaso ovat kasvaneet. Tämä näkyy erityisesti siinä, että harrastamisesta on tullut ammattimaisempaa. Vanhemmilta tarvitaan entistä enemmän rahallista sitoutumista.

On hyvä muistaa, että perheiden taustat ja elämäntilanteet voivat olla kovinkin erilaisia. Kaikilla ei ole mahdollisuuksia maksaa suuria kustannuksia.

Tärkeintä ei ole miten rahaa kerätään, vaan miksi rahaa kerätään ja miten saadaan mahdollisimman moni osallistumaan yhteiseen tempaukseen. Yksi haluaa myydä jotain, toinen maksaa rahalla ja kolmas leipoo mielellään. Siksi on hyvä yhdistää erilaisia varainhankintakeinoja.

Varainhankinta tuotemyynnin avulla on tehokas keino madaltaa perheiden kustannuksia, kun myytävä tuote on mielekäs.

Siirtyvätkö varainhankintakampanjat kokonaan verkkoon?

Vaikka usein törmää väitteeseen, että varainhankinta sähköistyy täysin, edelleen iso osa myynnistä tulee tuotekuvastojen avulla.

Varainhankinta voidaan toteuttaa kokonaan verkossa Omaherkun ja verkkokaupan avulla, mutta tilauksia voi silti kerätä myös paperisilla kuvastoilla. Jokainen myyjä voi itse lisätä kuvastoilla kerätyt tilaukset Omaherkkuun, jolloin kaikki myynti löytyy kätevästi samasta paikasta.

Tuotekuvastomyynti on siis edelleen toimiva ja mielekäs tapa tehdä varainhankintaa. Paras lopputulos tulee, kun myyntikampanjassa yhdistetään uusia sekä perinteisiä keinoja.

Herkkutukku varainhankinta, mitä se on?

Herkkutukku varainhankinta on helppo ja vaivaton tapa kerätä rahaa yhdistykselle, koululuokalle tai urheiluseuralle. Tuotemyynnin voi toteuttaa täysin riskittömästi ennakkomyyntinä Herkkutukun Omaherkku-palvelussa. Aloittaminen on helppoa, tätä aihetta olemme käsitelleet lisää sivulla Kuinka myynti tapahtuu.

Varainhankinta ja varainhankintakampanjat ovat erinomainen tapa rahoittaa erilaisia retkiä ja matkoja. Kerätyskohteita voi olla monenlaisia eikä ryhmän koolla ole väliä. Varainhankintapalvelumme avulla on kerätty varoja esimerkiksi luokkaretkiin, leirikouluun, päiväkodin retkiin, joukkueen uusiin pelivälineisiin ja turnausmatkoihin, esiintymisasuihin, urheiluseuran pelipaitoihin, kyläyhdistysten toimintaan ja löytöeläinyhdistyksen toiminnan tukemiseen.

Aloittaminen on helppoa meidän Omaherkku-palvelussa. Kampanjan vastuuhenkilö rekisteröityy ensiksi Omaherkkuun ja luo kampanjan.

Tarvitsetko apua varainhankinnan aloittamiseen?

Herkkutukun tuotteilla varainhankinta on helppoa ja turvallista. Palveluumme sisältyy kaikki ohjeet sekä vinkit onnistuneen myyntikampanjan toteuttamiseen. Tukenasi ovat helppokäyttöinen Omaherkku-palvelu, myyntimateriaalit ja ohjeet sekä iloinen asiakaspalvelutiimimme. Asiakaspalveluun voit ottaa yhteyttä chatin kautta, sähköpostitse tai puhelimitse. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Lisäksi nettisivuiltamme sekä Omaherkusta löytyy tukisivusta, josta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Jos olette vasta suunnittelemassa kampanjan aloittamista ja tarvitsette lisätietoja, infopaketistamme löydät kattavan tietopaketin palvelustamme.